...kom precis hem från födelsedagskalas...
Såg köket ut såhär:


Men vad brydde vi oss om det på vårt fina hotell i Bangkok?!



Hemma igen efter julfirande i Småstadens alla hörn och kanter. Favoriten drog just igång dammsugaren och jag funderar på vad vi ska ägna kvällen åt. Vad som helst men inte att äta i alla fall...

Har fått fina klappar och en stor finne på hakan...

När jag var klar med alla klapparna till mina närmaste och käraste idag tyckte jag att jag var värd en tidig liten klapp jag också. Så jag slog till...

Promenad i nya skorna och julklappströjan från Chefen

Precis fyllt magen med taco och nu tänkte vi fortsätta mysa med film....

Recept: (Favorit i repris från Linas Matkasse)
Kryddig tacoröra med bönor
Skala och riv 200 g morötter. Tärna 1 zucchini och 1 gul paprika.
Ta fram en gryta med lock. Hetta upp 1 msk olja. Häll ner zucchini, paprika, morötter och 2 vitlöksklyftor, pressade. Fräs grönsakerna i cirka 5 minuter.
Krydda med 1,5 tsk chilipeppar, 3 tsk paprikapulver, 1,5 tsk spiskummin, 1,5 tsk torkad oregano och 1 tsk salt.
Tillsätt 500 g krossade tomater och 230 g kidneybönor (avrunna och sköljda). Koka upp och låt allt koka under lock i ca 15 minuter.
Servera med dina vanliga tacotillbehör!

Just taco tycker jag är en bra rätt att passa på att göra vegetarisk eftersom smaken är densamma som om man hade gjort med köttfärs. Vill du ändå ha köttfärs kan du använda samma kryddmix som ovan så slipper du köpa det där färdiga pulvret.
Vaknade halvsex. Tvungen att röra lite på mig och sedan var det som omöjligt att somna om. Låg och vilade lite men gav efter en halvtimme upp. Nu är jag duschad, äten och nerkurad i soffan framför dåliga morgonserier. Behöver inte gå hemifrån än på ett par timmar så kanske skulle ta och trycka i en DVD istället...
"borde la finnas i någon webshop?" -caroline om Önskar jag kunde ta lite snabba beslut

...men det verkar faktiskt inte vara fallet tyvärr. Eller så är jag dålig på att leta? Nu slog jag i alla fall till på de här och hoppas de ska hålla mig varm och torr om fossingarna.


När fjärde ljuset tändes
vi höra löftets ord
om Konungen som kommer
med frälsning till vår jord


Ifall någon skulle vilja hälsa på...
Spenderade förmiddagen under filten på soffan. Så himla trött nu, kan sova ungefär hur mycket som helst bara jag får chansen. Inte som att jag egentligen går runt och göspar och är sovtrött hela tiden men så fort kroppen hamnar i horisontalläge ramlar ögonlocken ner.

Men efter att ha samlat någorlunda med krafter tog jag mig iväg för lite julklappshandling. Vädret lämpade sig bäst för inomhusgalleria, tur att det finns en hel del sådana! Lyckades fixa en del men fortfarande en del kvar...

Kvällen har spenderats hos Väninnan. God mat, trevligt sällskap... Precis som en fredagkväll ska vara!

Nu väntar resten av helgen, sällskapet är Favoriten. Aktiviteter är ännu inte spikade... Kanske göra lite julskinka och gröt till fjärde advent, vi får se!
Jag har funderat över det här med vinterskor och nu äntligen bestämt mig för att slå till på ett par curlingkängor från Bally. Inte en dag för tidigt men många dagar försent tydligen. De är slut ungefär överallt i hela denna stora stad. Vad ska jag nu fundera över för skor medan de säljer slut?!

Hemma för lunch. Ute viner vinden så att snöflingorna yr. Senare idag bjuds det på julfika, ska bli väldigt trevligt! En ganska lugn dag alltså...
Stressade lite smått med att trycka ner mellanmålen i väskan, borsta tänderna och se till att få med mig nycklarna när telefonen ringde. Displayen visade att det var från jobbet, vad kan de vilja nu då?! Har jag sett fel tid så de undrar var jag håller hus eller är det en massa ändringar på gång?! Svarar och blir tvungen att sätta mig ner för att inte hoppa jämfota av glädje när orden "... uppdrag ... avbokat ..." via min hörselnerv når hjärnan som snabbt målar bilder av förmiddag i soffan med bok och te.

Jag säger inte att jag inte tycker om mitt jobb men ibland är faktiskt en av fördelarna med det att just sådant här kan hända!
...kommer hem med tunga matkassar och inser utanför den låsta lägenhetsdörren att jag inte fick med mig några nycklar imorse. Bara att åka och hämta Favoritens nycklar. På tunnelbanan kräks ungen som sitter bredvid mig...
...elva nääätter före jul...



Recept
Tärna 2 tomater och 1 gul paprika. Skiva 1 zucchini och skär i halvmånar. Skär bort det allra nedersta rotfästet samt de översta gröna stjälkarna på 1 fänkål. Skär fänkålen i bitar. Skär 125 g schalottenlök mitt itu på längden och skala dem.
Ta fram en vid stekgryta eller traktörpanna med lock. Tillsätt 1 msk olja och fräs schalottenlök, fänkål och 2 vitlöksklyftor (pressade) några minuter. Tillsätt resten av grönsakerna och fräs några minuter. Häll ner 1 burk konserverade körsbärstomater. Krydda med 2 tsk torkad oregano, 2 tsk torkad basilika, ca 0,5 tsk salt och 1,5 krm svartpeppar. Sänk vämren, lägg på locket och låt puttra på svag värme ca 15-20 minuter.
Koka pasta för fyra personer enligt anvisning på förpackningen.
Skölj 230 g stora vita bönor och låt rinna av. Blanda ner dem bland grönsakerna och låt dem koka med de sista fem minuterna.
Smula 100 g fetaost i en liten skål.
Servera ratatouille med pastan och fetaosten.
Blev lite julmarknad i kylan. Nu glögg och pepparkaka i soffan. Sällskapet för dagen är Favoriten.
Om du letar efter lite mord att läsa om eller ge bort i jul är mitt tips serien om kommissarie Hake av Bill Lars Lundholm. Den fjärde är ny på pocket och står oöppnad i bokhyllan här hos mig. Tänkte spara den till jul...


Östermalmsmorden, Södermalmsmorden, Kungsholmsmorden och Gamla Stan Morden.



När tredje ljuset brinner,
vi juleklappar syr
och vi bakar kakor
och har ett fasligt styr
Ensam hemma ikväll igen, för andra fredagen i rad. Känner att det finns en risk att jag, precis som förra fredagen, duschar och kryper ner i sängen före klockan tio. Lång dag jobbwise och rena lakan gör att kudden lockar lite extra.

Helgen är faktiskt lång och ledig, känns väldigt skönt. Imorgon blir det en liten tripp till Småstaden för systerdotters luciatåg. Söndag är min och Favoritens dag, får se vad vi ägnar den åt. Sedan fortsätter min helg in i nästa vecka eftersom jag är ledig på måndag. Hoppas på promenadväder!



Torsdag idag och då bjuds det på Cowboysoppa (från Linas Matkasse) och Ugnspannkaka.

Recept
Skala och tärna 500 g potatis och slanta 200 g palsternacka och 300 g morötter. Tärna 1 grön paprika och 1 röd paprika. Hacka 1 gul lök.
Hetta upp 1 msk olja i en gryta. Fräs löken, ca 500 g nötfärs och pressa ner 2 vitlöksklyftor.
Krydda med 1 tsk chilipulver, 1 msk paprikapulver, 1,5 tsk spiskummin och 1 msk torkad oregano. Lägg ner potatis, paprika och rotfrukter. Tillsätt 4 msk tomatpuré, 8 dl vatten och 2 tärningar köttbuljong. Koka upp och låt koka på svag värme i ca 15 minuter.
Servera med krutonger.



Tänkte i alla fall göra ett litet försök att hänga på kampanjen Meat Free Monday. Så idag bjuds det på Tagliatelle med grönsaker och basilikacreme (en favorit i repris från Linas Matkasse).

Recept
Finhacka blad från 1 kruka basilika. Blanda med 1 msk olja, 1 msk vatten, 100g philadelphiaost och pressad saft av 1/2 citron. Smaka av med salt och svartpeppar.
Koka 360 g tagliatelle enligt anvisningen på förpackningen.
Dela 4 tomater i halvor, 1 grön paprika i klyftor och 1 zucchini i grova skivor.
Stek grönsakerna i lite olja i en stor stek- eller traktörpanna. Pressa över 2 vitlöksklyftor. När grönsakerna fått fin färg, för dem åt sidan eller häll över på ett fat och stek 200 g sparris. Vänd ner 380g blandade bönor och grönsakerna. Låt allt bli varmt. Smaka av med 1/2 tsk salt och 1/2 tsk svartpeppar.
Servera pastan med de stekta grönsakerna och basilikacremen.



Vi ser i andra ljuset
en stjärna underbar
som ger på tidens gåta
ett evighetens svar
Tittat på alldeles för mycket Vänner. Städat alldeles för lite. Promenerat alldeles lagom.


Cappuccino Caramel och lite smågodis


Promenad med kameran
Lika bra vi vädrar det här också... Jag har tydligen blivit besatt av att äta. När jag åker hemifrån, oftast nyäten, tänker jag på vad jag ska äta när jag kommer hem igen. Fortfarande blir det mycket frukt som i äpple, apelsin och banan skurna i bitar att ätas ur skål/shaker. En ny stjärna på min himmel av laster är hallonsmoothie. Förut gjorde jag alltid på yogurt men nu blir det på mjölk, banan och hallon.

Helt ärligt finns ju ett sug efter choklad och pepparkakor också...