Angående mat

1kommentarer

I helgen träffade jag några av Strumporna. Pratet kom av någon anledning in på mat och jag minns att jag fastslog att jag aldrig skulle köpt den färdiga bullmixen istället för det dyrare alternativet; alla råvaror till bullen. Mitt argument innehöll bokstaven E och att det finns en anledning till att vissa livsmedel kan saluföras till ett lägre pris än andra.

Jag menar egentligen att jag gillar att veta vad det är jag stoppar i mig. Jag tycker om att ha vetskap om vad jag äter. Det betyder inte på något sätt att jag endast köper ekologiskt och nyttigt! Men om jag köper t.ex. en bullmix så har jag innan jag lagt den i korgen och gått mot kassan läst innehållsförteckningen. Samma sak med flingor, bröd, pasta och nästan allt annat jag handlar.

Därför vet jag att det är mer än bara fetthalten som skiljer mellanmjölk från minimjölk, creme fraiche från lätt creme fraiche, vispgrädde från mellangrädde. Att jag läser innehållsförteckning och möts av en massa E eller aromämnen innebär inte att jag alltid ställer tillbaka förpackningen i hyllan, men jag är medveten om vad det är jag stoppar i korgen. Jag väljer ofta det jag tycker är gott och är sugen på men jag låter lika ofta innehållsförteckningen avgöra. Speciellt om vi pratar om saker jag äter ofta. En liten delikatessyogurt med rödbetsextrakt någon gång ibland är en annan sak än frukostbröd med ingredienser som håller det färskt och mögelfritt i tre veckor. Chokladkaka på lördagen med tvivelaktigt kakaoinnehåll är inte samma sak som korv med försumbar köttprocent.

Jag tycker var och en gör precis som den vill i matbutiken! Men jag väljer att ha lite koll... Både för att jag inte vill betala pengar för låtsasmat när det finns riktig och för att det är skönt att veta vad man stoppar i sig.


1 kommentarer

Trean

01 Dec 2009 17:51

Det jag menar är "Tack lillstrumpa" för att du med dina kloka ord öppnar ögonen på oss andra, iaf på mig. Hade aldrig ens kastat ett litet öga på innehållsförteckningen på bullmixen om inte du sagt något. Nu antar jag som är totalt oinsatt på ämnet att just bullmixen är okej? Inte så gott vart det dock...så nästa gång blir det att blanda ihop degen på egen hand. Kollade faktiskt på flera saker idag när jag handlade och några varor fick stå kvar på hyllan. Så snälla, fortsätt att öppna mina ögon, jag är tacksam för det! Stor kram!

Kommentera

Publiceras ej